Вязані фрукти для початківців (93 фото): схеми з описом вязання фруктів і овочів амігурумі

Покрокові майстер-класи з в’язання фрукти для початківців. Як правильно вибрати інструменти і пряжу. В’яжемо яблуко, часточку апельсина, лимон, мандарин, грушу, банан і кошик з фруктами. Поради щодо вибору наповнювача для іграшок + фото підбірка в’язаних фруктів.

Задум за допомогою гачка сформувати в’язані фрукти подобається багатьом рукодільниця. Така справа може виступати як хобі, так і додатковим доходом.

Створення фруктових плодів – прекрасний метод внести кольору і освіження в квартиру або офіс, а ще є відмінним подарунком для рідних і друзів. Незалежно від фруктових або овочевих, які треба зв’язати, хід в’язання зовсім не складний і підвладний навіть новачкам цієї справи.

Спиці або гачок: що вибрати?

Спиці найкращим чином підходять для в’язання теплих речей – шапок, шарфів, светрів. Гачком добре зв’язати сумки, сукні, спідниці, пояси. Для формування в’язаних фруктів можна застосовувати як спиці, так і гачок.

Зв’язати плоди досить нескладно. Матерчаті плоди можна віддати діточкам для потіхи та ігри, а можна прикрасити ними квартиру, розклавши їх на тарілці – вони будуть виглядати як справжні.

Підготовка пряжі: що важливо враховувати при виборі

Щоб зв’язати фрукти, підійде пряжа з акрилу і бавовни, вона виробляється різного забарвлення і відтінків. Більше застосовується акрилова нитка, вона недорого коштує, а товщина така, що дозволяє зробити незвичайною площину в’язаного полотна. Якщо сказати коротко, то при виборі ниток треба визначитися з товщиною, матеріалом і кольором. Розглянемо ці моменти детальніше.

Товщина

В’язання фруктів виконується з різноманітних типів матеріалу, серед них: бавовна, льон, вовна і шовк. Вони розрізняються потовщенням і можуть бути застосовані для різних цілей.

Вибираючи нитки для в’язання фруктових не потрібно купувати дуже тонкі або товсті види, адже діяти з ними не зручно, а штучки вийдуть непрактичними. Яка якість пряжі, можна розрізнити навпомацки або уважно оглядаючи.

Хороший продукт володіє однаковим потовщенням і забарвленням по всій протяжності. Якщо є вузлики, потовщення і обриви, то процес в’язки буде ускладнений, а готова річ стане виглядати невиразно.

Матеріал пряжі

У в’язанні фруктів застосовується сировина з акрилу або бавовни. Підбираючи пряжу для в’язання треба врахувати вид матеріалу. Наприклад, якщо ми хочемо зв’язати фруктові з бавовняних ниток, то краще підібрати тонку пряжу. Якщо з’явилося бажання вив’язати фруктові плоди з акрилової пряжі, то оптимально обрати товсту різновид.

Часто застосовують саме акриловий матеріал, адже вироби з нього виходять за зниженою ціною, і утворюються досить щільними. Для в’язання дитячої іграшки радиться застосувати нитки для дітей.

Колір

Акрилова або бавовняна пряжа виробляється різноманітних відтінків. Підбираючи сировина для в’язання фруктів можна врахувати вибір забарвлення. Якщо в планах зв’язати яблуко, то можна обрати материальчик зеленого відтінку.

Якщо бажаєте вив’язати апельсин, тоді вибір може припасти на помаранчеву забарвлення. Для в’язки лимона підійде матеріал жовтого відтінку. Важливо взяти до уваги відтінки і насиченість кольору.

Схеми в’язання фруктів гачком для початківців з описом

Для всіх майстринь, а особливо нових, буде добре відшукати і наслідувати схемами, на яких показано покроково, як виконується весь процес роботи. Слідування таким схематичним підказок, дозволить рукодільниця безпомилково виконати свою роботу над окремим виробом, за яку вони взялися.

Маленька об’ємна іграшка «Яблуко»

Першим ділом в’яжеться яблуко, а потім ніжка і листок. Для формування яблука береться нитка зеленуватого, жовтого або червонуватого кольорів, а для черешка – коричнева, для листка – зелена. Робиться мале кільце, обкручивается ниточка близько пальця, закріплюється воно рядком з 4 петель.

Наша іграшка вывязывается згідно зі схемою:

  • у первинному рядку створюється 6 стовпчиків петля амігурумі. Нитка стягується, чертится маркування початку смуги контрастує ниткою;
  • у 2 шеренги виконуються поповнення в кожну петельку. Загальна кількість – 12 штук;
  • у 3 рядку створюється надбавка через стовпець. Провязывается петля, потім надбавка. На завершення 18 штук;
  • у 4 виконуються збільшення через 2. Всього влаштовується 24 петлички;
  • в 5 створюються надбавки через 3. Загальне число 30;
  • 6 провязывается без додатків;
  • у 7 поповнення через 4. Загальне число 36;
  • 8 виконується стовпець стовпця;
  • у 9 поповнення через 5. Всього 12 петельки;
  • 10-14 яруси – в’яжуться СВС;
  • у 15 виконуються через додаток 6. Це завершальний ряд з прибавлениями – 48 петель;
  • 16 пов’язується СВС;
  • 17 йдуть зменшення через 6 петель. Зв’язуються до кінця – 42 шт.;
  • 18 в’яжеться СВС;
  • Виконуються зменшення в кожному рядку. Зменшення через 5. Всього 36 пет;
  • 20 через 4 стовпця;
  • 21 через 3 – 24 петельки в рядку;
  • 22 відбуваються убавки через 2 стовпця – 18;
  • в яблуко заталкивается синтепон;
  • 23 – зменшення через стовпець;
  • у завершальному 24 рядочке виконуються збавляння.

Нитки відрізаються, але так, що отвір з набивки матеріалом потрібно стягнути і протиснути нитку через усе яблуко. Голкою з ниткою стягується верхівка яблука, де дірка. Тепер проходиться голкою всі яблуко і виконується 1 стяжка, нитка підтягується для отримання ямки.

Часточка апельсина в техніці амігурумі

Для в’язання потрібно взяти трошки білястої, помаранчевої і яскраво-жовтою пряжі. Позначення: КА – кільце амігурумі, ст б/н – стовпчик без накиду, пр – надбавка. В’язання починається білястої пряжею:

  1. 1 ярус – 6 ст б/н у КА – 6.
  2. Переменяется колір на жовтий. 2 ярус – пр., х6 – 12.
  3. 3 шеренга – ст б/н пр., х6 – 18.
  4. 4 шеренга – 2 ст б/н х6 – 24.
  5. 3 ст б/н, пр х6 – 30.
  6. 6 ярус – виконуємо 4 ст б/н пр х6 – 36.

Білясті прожилки формуються так: 3, 9, 15, 21, 27, 33 стовпці не вплутуються в кріплення попереднього ярусу, а в петлички 2-го. Таким чином виконується 6 прожилок. 7 шеренга – 5 б/н, пр х6 – 42.

Схожим чином провязывается 2-я деталь. Біляста нитка відрізається. Тепер вывязывается помаранчева кірка. 2 половини поєднуються зворотними сторонами всередину. Під’єднується помаранчева ниточка і в’яжеться завершальний ярус за петельки 2 детальок відразу. 8 шеренга – 6 ст б/н, пр х6 – 48. Нитка прикріплюється, відрізається і хвостик ховається.

В’язаний мандарин своїми руками

Спочатку береться нитка помаранчевої забарвлення і залізний гачок належного розміру. Петля навертається на палець, потім по ярусах:

  1. Петля обкручивается 6-ю стовпчиками без накиду.
  2. Привноситься 6 петельок, в окремому кріпленні 2 стовпчика без накиду.
  3. Привносяться петлички через одну – 2 стовпчика.
  4. Збільшуються петлі через 2 одиниці – 2 стовпчика.
  5. Надбавка петель через 3 шт.
  6. 6-24 шеренги зв’язуються по колу.
  7. У 7 ярусі привноситься по єдиній петлі до 5 пет., у 9 до 6 петель, у 15 до 7. Вийде 48 штук.
  8. Збавляються петлі з 17 шеренги. Кожні 7 і 8 петлі в’яжуться в єдину.
  9. Зменшується через кожну 6, 5 і 4 петличку.
  10. Після 24 рядки у виріб вноситься наповнювач. 25 ряд – прибирається кожна 3 петля.
  11. 26 ярус – забирається через 1 петельку, залишаються до 5 штук.

Нитка відрізається, залишається хвіст 20 див. Кінчик нитки всовывается в голку, виріб стягується, а іграшка зашивається.

Лимон з плюшевою пряжі покроково

При в’язанні лимона з плюшевих волокон немає чогось складного. Треба вміти в’язати стовпчики, петлі з накидом і без накиду, надбавки і убавки.

У цьому виробі нічого не знадобиться пришивати. Добре використовувати гачок 4, маркер, шпильку, нитка муліне контрастного відтінків:

  1. Робиться кільце з 2 повітряних петель. Друга петля від гачка набирається 6 ст б/н. Перетягується ниткою.
  2. В’яжеться 2 ярус ст, тощо, повинно вийти 9 стовпчиків. Виконується 1 ст б/н, а в 2 петличку 2 ст/б, таку комбінацію повторити 3 р. Всього 9 штук.
  3. Виріб вивертається. Нитка приймає, виконується низка 2 ст, пр. Всього 12 петельок. Така комбінація повторюється 3 р.
  4. Нитка приймає вперед. Тут в’яжеться 1 ст, пр 6. Повинно вийти 18 ст б/н.
  5. Закидається нитка. Зв’язуються 2 ст, тощо, з повторенням 6 р. Сформується 24 ст б/н.
  6. Зв’язується 3 ст, пр. Утворюється 30 ст б/н.
  7. Зв’язується 7 шеренг з 7-13 рядок за 30 ст б/н.
  8. Укладається нитка. Виконуються убавки. 14 фаланга – 3 ст, убавка. Сформується 24 ст б/н.
  9. Укладається нитка. Створюються 2 ст, уб., повторюється 6 р. Всього 18 ст б/н.
  10. 17 ряд – 2 ст, убавка.
  11. 18 ярус – 9 ст б/н.
  12. 1 ст, убавка. Створюється 6 ст б/н.
  13. Виконується повітряна петля і відрізається хвостик.

Простий поетапний майстер-клас з в’язання фруктів

Існують поетапні приписи з в’язання фруктів. Такі прості маніпуляції дозволять виконати красиве і правдоподібне виріб – дуже схоже з цим фруктом.

Красива груша

Подивимося як зв’язати грушу. Ось поетапний процес:

  • потрібно набрати петельки і вив’язати первинні 5 шеренг. Вийде рівна обтічна поверхня;
  • другий рядок зв’язується аналогічно;
  • потрібно привнести 2-6 пет;
  • подальші 5 ярусів зв’язуються схожим чином;
  • треба зменшити число петличек при в’язці 3 подальших рядочков. Зменшити до половини пет;
  • зв’язуються з 6 рядочков без змін;
  • заталкивается наповнювач;
  • знижується половина петель;
  • робиться 4 пет., в цій низці, потім 2 р по 2 петельки;
  • відрізається нитка, прикріплюються крайні пет.

В добавок в’яжуться листок і черешок.

Кошик з фруктами

Фруктову кошик можна пов’язати з джуту гачком. Спочатку треба набрати 5 повітряних пет., 2 рази. Всі вони йдуть без накиду. Другий ярус йде з добавкою через петличку. Тепер виконується 1 повітряна п.

В одну з петличек 2 рази, в іншу один. Зв’язуються 5 рядків. Так формується дно. Далі зв’язуються 8 рядочков. Досягається довжина дна 21см. Далі йде робота без надбавок.

Рядки почнуть йти вгору, в’язання відбувається в кожну петельку. Проводиться 1 петелька підйому і відбувається в’язання в кожну. Зв’язується у висоту 7 рядочков кошика. Тепер формується ручка: вывязывается 11 повітряних пет. Пропускається 9 петличек. Для серединки 2 ручки треба відрахувати 33 пет. Зв’язується ще 2-3 шеренги вище ручки.

Жовтий банан

Розглянемо докладніше творчий процес отримання банана з пряжі. Далі йде опис:

  1. З нитки жовтої забарвлення виконується кільце амігурумі. У нього в’яжуться 6 стовпчиків б/н.
  2. 1 рядок – надбавка через 1 петлю; в кожну 2-ю, 2 ст. б/н.
  3. 2 рядочок – поповнення через 2 пет.
  4. 3 ярус – поповнення через 3 пет.
  5. Тепер зв’язуються 22 ряду без додатків. Подовження можна вибирати самостійно. Вкладається синтепон. Початок убавленій.
  6. 26 череда – убавки через 3 петельки, поки не залишиться 5 штук.

Нитка відрізається, залишається кінець – 10 див. Він втискується в голку і відбувається стягування. Бананова шкірка робиться окремо.

Наповнювач для в’язаних фруктів

Звичайно, для ганчіркових фруктових плодів потрібно вкладати наповнювач, щоб утримувалася потрібна форма. Для цього застосовуються такі натуральні матеріали: пух, пір’я, крупа. Подивимося на особливості застосування кожного з них.

Пух

Для реалістичності і об’ємності в’язаних фруктів використовується як наповнювач пух. Він буває натуральним або штучним. Лебединий пух, отриманий штучним шляхом, найбільш затребуваний наповнювач для в’язаних іграшок. У нього багато переваг у порівнянні з натуральним пухом: м’якість, легкість, невисока ціна, зносостійкість і невибагливий догляд.

Пір’я

Вважається що пір’я не є кращим вибором для наповнення фруктів в’язаних. Пух і пір’я беруться від домашніх або диких пернатих. Перо володіє жорстким стрижнем, під ним ховається пух.

Пір’я є легким наповнювачем для пов’язаних іграшок з приємною текстурою. Проте нерідко такі наповнювачі збиваються у виробах, формуючи грудки, а їх важко буде привести у первинний вигляд.

Просушити таку річ – важкий і довгий процес. Цей наповнювач підходить для речей, з якими у господаря не буде частого звернення.

Крупа

Нерідко майстрині для додання іграшці ваги і тактильних відчуттів, застосовують крупу. Цей наповнювач використовується в поєднанні з основним матеріалом або як самостійний елемент. До застосування радиться крупи прожарити на сковороді для попередження появи жучків.

Потрібно зрозуміти, що крупи на повітрі мають схильність відволожуються, а в серединці вироби може утворитися цвіль. Випрати таку дрібницю не вийде. Труднощі дозволяється через заміну наповнювача.

Синтетичні наповнювачі

Звичайний синтепон чудово підходить для наповнення маленьких детальок і обмотування каркаса іграшки. За рахунок своєї синтетичної структури не виявляє алергії. Для мягковатых іграшок синтепон треба подрібнити на дрібні фрагменти для рівного розосередження по всій фігурі. Неякісний синтепон може вміщати шкідливі сполуки.

Силікон не містить шкідливих речовин, так як сформований термічно без використання клею. Його відрізняє об’єм, пружність, ковзання і легкість. Добре переносить прання.

Холлофайбер – волокно з поліефіру, оброблене силіконом і скручений в кульки. Вважається кращим замінником пуху і пера. Цей матеріал відмінно підходить в якості наповнювача для іграшок.

Синтепух – хороший замінник пуху, і є відмінним наповнювачем для мягковатых іграшок. Він не намокає, не скочується, не формує грудочок. Гранули використовуються для додання іграшок ваги, збільшення стійкості і приємних тактильних відчуттів.

Тепер ви введені в курс справи з в’язання фруктів. Як виявили багато – це заняття дуже захоплююче і цікаво. Застосовуючи поради з цієї та інших статей, ви зможете створити красиві фруктові вироби.

Фото в’язаних фруктів